organizuje
23. - 27. OKTÓBER 2013
Košice, Kino Úsmev
27. - 29. SEPTEMBER 2013
Spišská Nová Ves, Kino Mier
25. FEBRUÁR - 2. MAREC 2013
Bratislava, KC Dunaj

LULA, SYN BRAZÍLIE
(Lula, o Filho do Brasil)

Adaptácia rovnomenného románu Denise Paraná, vykresľuje život bývalého prezidenta Brazílie od jeho narodenia v roku 1945 v drsnom kraji plnom chudoby na severovýchode krajiny. Lula, ktorého opustil násilný otec a vychovávala negramotná no odhodlaná matka opúšťa vidiecke prostredie a vydáva sa do mesta São Paulo, kde sa stáva lídrom odborárov v roku 1980 a podniká svoje prvé politické kroky.

Film bol vybratý, aby reprezentoval Brazíliu v rámci ceny Oscarov v roku 2011

Film bol preložený v spolupráci s Filozofickou fakultou UK, študentmi tlmočníctva a prekladateľstva ako spôsob motivácie a vyskúšania si nadobudnutých poznatkov v praxi.

25.2. (pondelok) o 19:00
KC Dunaj
Nedbalova 453/3
Bratislava

Réžia: Fábio Barreto
dráma / 2009 / 128 min.

VINÍCIUS DE MORAES
(Vinícius)

Dokumentárny film o Viníciovi de Moraes (1913-1980), brazílskom básnikovi, textárovi, novinárovi, dramaturgovi ale aj skladateľovi, interpretovi. Kľúčová postava v oblasti hudby a tvorby, ktorá mala vplyv na brazílsku súčasnú hudbu. Film približuje jeho život, tvorbu, rodinu, priateľov, lásky. Kto by nepoznal známu skladbu "Dievča z Ipanemy (Garota de Ipanema)", ktorá preslávila hudobný štýl bossa nova a ktorej text zložil práve Vinícius.

26.2. (utorok) o 19:00
KC Dunaj
Nedbalova 453/3
Bratislava

Réžia: Miguel Faria Jr.
dokument / 2005 / 121 min.

VZBURA VO VÄZNICI CARANDIRU
(Carandiru)

Film je adaptáciou bestselleru, ktorého autorom je doktor, fyzik a špecialista na AIDS Drauzia Varella. Kniha vyšla pod názvom Carandiru Station a bola inšpirovaná reálnymi udalosťami.

Dej filmu: Väzenie Carandiru v São Paule je najväčším v Latinskej Amerike. Sem sa vyberie slávny lekár a rozhodne sa tu zaviesť prevenčný program proti AIDS. Krok za krokom začína odhaľovať skutočnú tvár väzňov a zvlášť ich ľudskú stránku a smäd po živote. Podarí sa mu získať si ich rešpekt a priateľstvo. Cez pohľad doktora môže divák pozorovať skutočnú sociálnu drámu Brazílie, ktorá bola zdrojom hrozného masakru v Carandiru. Po tejto tragickej udalosti bolo väzenie zbúrané.

27.2. (streda) o 19:00
KC Dunaj
Nedbalova 453/3
Bratislava

Réžia: Hector Babenco
dráma / 2003 / 146 min.

5 X FAVELA, TERAZ V NAŠOM PODANÍ
(5x Favela, Agora por Nós Mesmos)

Päť krátkometrážnych filmov (Zdroj príjmov, Ryža a fazuľa, Koncert pre husle, Nechaj tak, Rozsvieť) natočených vo favelách Rio de Janeira. V každej časti hrajú mladí herci pochádzajúci z týchto štvrtí vedení režisérmi taktiež pôvodom z faviel. Realistický portrét každodenného života faviel vykreslený ich samotnými obyvateľmi.

1.3. (piatok) o 19:00
KC Dunaj
Nedbalova 453/3
Bratislava

Réžia: Skupina mladých režisérov
pochádzajúcich z faviel v Rio de Janeiro
dráma/komédia / 2010 / 103 min.

KLAUN (O Palhaço)

Film zachytáva príbeh klauna z obdobia 70. rokov. Ide o otca a syna, cirkusantov, ktorí vlastnia cirkus Nádej a cestujú po krajine. Syn, ktorého stvárňuje samotný režisér, sa najskôr vzbúri voči zdedenému spôsobu života a stane sa na chvíľu úradníkom. Neskôr však pochopí, že jeho šťastie a zmysel života je niekde inde.

Brazílska filmová akadémia nominovala tento rok spomedzi 15 snímok práve film KLAUN na Oscara v kategórii zahraničný film.

2.3. (sobota) o 19:00
KC Dunaj
Nedbalova 453/3
Bratislava

Réžia: Selton Mello
komédia/dráma / 2011 / 90 min.