organizuje
Piešťany 9. - 12. 6. 2014
Košice 13. - 15. 6. 2014
Banská Bystrica 21. - 23. 6. 2014
Spišská N.Ves 26. - 27. 9. 2014
Bratislava 25. - 29. 10. 2014

HODINKY STARÉHO OTCA
(O Relógio do Meu Avô)

Osobný príbeh režiséra, ktorý sa vydá hľadať hodinky starého otca, ktorý stihol pred vojnou emigrovať do Brazílie, ale jeho celá rodina bola kvôli židovskému pôvodu odvlečená do koncentračného tábora v Osvienčime. Prostredníctvom spovedí rodiny a rodinných priateľov film odhaľuje ďalšie, hlbšie straty spôsobené nacizmom. Hľadanie hodiniek je metaforou hľadania identity a rodinných koreňov. Film sa natáčal v Brazílii, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku a Izraeli a zachytáva príbehy tých, čo holokaust prežili a Hellerov osobný príbeh.

Réžia: Alex Levy Heller
Dokument / 2013 / 72 min.

PREKLIATY HELENO
(Heleno)

Heleno de Freitas, prezývaný tiež prekliaty princ, jedna z prvých futbalových legiend Brazílie na začiatku prvej polovice 20. storočia. Väčšinu kariéry hral za futbalový klub a dal zaň 209 gólov. Zomrel ako 39 ročný a bol známou celebritou v celej Južnej Amerike. Film zachytáva osobný život tohto šarmantného arogantného bohéma a vykresľuje jeho charakter, ktorý mu pomohol uspieť, no zároveň ho zničil. Čiernobiele prevedenie dodáva špecifickú atmosféru zobrazeniu vášne, dekadencie a deštrukcie.

Réžia: José Henrique Fonseca
Biografická dráma / 2012 / 116 min.

PARŤÁCI
(Colegas)

Traja hlavní predstavitelia si túžia splniť sny, utečú z domova, kde boli umiestnení kvôli diagnóze Downov syndróm a cestujú po Brazílii až do Argentíny. Film plný humoru a radosti zo života. Zbavuje predsudkov a láme bariéry.

Réžia: Marcelo Galvão
Dobrodružná komédia / 2012 / 99 min.

PASSINHO - POULIČNÝ TANEC
(Batalha do Passinho)

Passinho je nový tanečný pouličný štýl, ktorý vznikol vo favelách Ria de Janeiro. Passinho je zdrobnelina slova „passo“, čo znamená „krok“, v tomto kontexte tanečný krok. Tanečný štýl passinho sa stal slávnym po tom ako skupina kamarátov zavesila na youtube video s tanečnou improvizáciou pod názvom „Passinho Foda“. Video videlo 4 milióny ľudí. Dokument zachytáva tento neuveriteľný tanečný fenomén, ktorý má dopad na každodenný život v chudobných štvrtiach brazílskych veľkomiest. Dokonca pomáha v boji proti drogám a mafii...

Réžia: Emílio Domingos
Tanečný dokument / 2012 / 72 min.

XINGU
(Xingu)

Xingu – brazílska rieka ústiaca do Amazonky a zároveň i pomenovanie domorodých indiánskych kmeňov žijúcich v jej povodí. Sfilmované na základe skutočnej udalosti, ktorá zohrala dôležitú úlohou v indiánskej etnológii a dejinách Brazílie. Traja bratia Villas-Bôas sa zúčastnia expedície do oblasti rieky Xingu a stretnú sa s domorodými kmeňmi. Výsledkom expedície a ťažkého boja so štátnym aparátom bolo založenie Národného parku Xingu - indiánskej rezervácie. Pri strete dvoch odlišných civilizácií dochádza k násiliu, ale aj ku kultúrnej výmene. Film vznikol na žiadosť rodiny bratov Villas-Bôas, ktorí s príbehom oslovili významného brazílskeho režiséra Fernanda Meirellesa (jedného z producentov filmu).

Réžia: Cao Hamburger
Dobrodružná dráma / 2012 / 102 min.

TAINÁ 2, dobrodružstvo pokračuje
(Tainá 2)

Tainá je malé indiánske dievčatko, ktorej zomreli rodičia. Jej starý otec Tige ju zasvätil do tajov aj čara prírody a čoskoro sa zvieratká stávajú Taininými najlepšími priateľmi. Film plný dobrodružstva a krásnej brazílskej prírody z oblasti rieky Negro v Amazónii, určený nielen deťom ale aj dospelým vykresľuje príbeh dievčaťa, ktoré sa stalo ochrancom pralesa a zvieratiek.

Réžia: Mauro Lima
Dobrodružný film pre deti a mládež, slovenský dabing / 2005 / 76 min.