organizuje
Piešťany 9. - 12. 6. 2014
Košice 13. - 15. 6. 2014
Banská Bystrica 21. - 23. 6. 2014
Spišská N.Ves 26. - 27. 9. 2014
Bratislava 25. - 29. 10. 2014

PREKLIATY HELENO
(Heleno)

Heleno de Freitas, prezývaný tiež prekliaty princ, jedna z prvých futbalových legiend Brazílie na začiatku prvej polovice 20. storočia. Väčšinu kariéry hral za futbalový klub a dal zaň 209 gólov. Zomrel ako 39 ročný a bol známou celebritou v celej Južnej Amerike. Film zachytáva osobný život tohto šarmantného arogantného bohéma a vykresľuje jeho charakter, ktorý mu pomohol uspieť, no zároveň ho zničil. Čiernobiele prevedenie dodáva špecifickú atmosféru zobrazeniu vášne, dekadencie a deštrukcie.

Réžia: José Henrique Fonseca
Biografická dráma / 2012 / 116 min.

PARŤÁCI
(Colegas)

Traja hlavní predstavitelia si túžia splniť sny, utečú z domova, kde boli umiestnení kvôli diagnóze Downov syndróm a cestujú po Brazílii až do Argentíny. Film plný humoru a radosti zo života. Zbavuje predsudkov a láme bariéry.

Réžia: Marcelo Galvão
Dobrodružná komédia / 2012 / 99 min.

PASSINHO - POULIČNÝ TANEC
(Batalha do Passinho)

Passinho je nový tanečný pouličný štýl, ktorý vznikol vo favelách Ria de Janeiro. Passinho je zdrobnelina slova „passo“, čo znamená „krok“, v tomto kontexte tanečný krok. Tanečný štýl passinho sa stal slávnym po tom ako skupina kamarátov zavesila na youtube video s tanečnou improvizáciou pod názvom „Passinho Foda“. Video videlo 4 milióny ľudí. Dokument zachytáva tento neuveriteľný tanečný fenomén, ktorý má dopad na každodenný život v chudobných štvrtiach brazílskych veľkomiest. Dokonca pomáha v boji proti drogám a mafii...

Réžia: Emílio Domingos
Tanečný dokument / 2012 / 72 min.

XINGU
(Xingu)

Xingu – brazílska rieka ústiaca do Amazonky a zároveň i pomenovanie domorodých indiánskych kmeňov žijúcich v jej povodí. Sfilmované na základe skutočnej udalosti, ktorá zohrala dôležitú úlohou v indiánskej etnológii a dejinách Brazílie. Traja bratia Villas-Bôas sa zúčastnia expedície do oblasti rieky Xingu a stretnú sa s domorodými kmeňmi. Výsledkom expedície a ťažkého boja so štátnym aparátom bolo založenie Národného parku Xingu - indiánskej rezervácie. Pri strete dvoch odlišných civilizácií dochádza k násiliu, ale aj ku kultúrnej výmene. Film vznikol na žiadosť rodiny bratov Villas-Bôas, ktorí s príbehom oslovili významného brazílskeho režiséra Fernanda Meirellesa (jedného z producentov filmu).

Réžia: Cao Hamburger
Dobrodružná dráma / 2012 / 102 min.